מה הקשר בין אומנויות לחימה לפוסט טראומה?

הפרעת דחק פוסט טראומטית (Post Traumatic Stress Disorder או PTSD), נגרמת עקב תגובה חריגה לאירוע טראומטי חריג. אירוע כזה, עשוי להיות למשל תאונה חמורה או מלחמה. רבים שמעו על תופעה זו, אך לא רבים מודעים ליחס המעניין, שישנו בין נושא זה לבין אמנויות לחימה.

אירוע חריג, תגובה חריגה

כאשר מדברים על PTSD, הכוונה לתגובה חריגה וחריפה במיוחד לאירוע טראומטי. זו היא תגובה מתמשכת, אשר מפריעה לתפקוד היומי התקין של הסובל ממנה. הפרעה כזו, עשויה להתבטא בשלל אופנים. בין השאר, אופייני לראות רגזנות, דריכות יתר, הפרעות שינה כולל חלומות על האירוע, הפרעות ביכולת הריכוז, רגישות יתר לרעשים, דיכאון, פסימיזם ומוטיבציה כללית נמוכה. במסגרת תופעת ptsd, נוטים גם להיזכר באירוע המדובר שוב ושוב, באופן לא רצוני, אשר מפריע מבחינה נפשית ומעיק. מקרים כאלה של היזכרות, הם בעצמם עזים מהרגיל, כולל תגובות פיזיולוגיות חריפות לזיכרון. הדופק עשוי להיות מואץ, האדם עשוי לחוש בבחילה, רעידות, קשיי נשימה ועוד. כמו כן, ישנה תחושת חוסר שליטה ופחדים מהתרחשות נוספת של האירוע הטראומטי.

יש פתרון

הטיפול המקובל ל-PTSD הוא פסיכולוגי ולעתים גם תרופתי. ההמלצה המקובלת היא לשוחח עם פסיכולוג, בשלב מוקדם ככל הניתן לאחר התרחשות האירוע הטראומטי. לרוב, השיחות ימשיכו לטיפול בגישה של שינוי התפיסה לגבי המצב הנוכחי. כלומר, ממצב של תחושת סיכון גבוה ו"נרדפות" מתמדת, לסייע לאדם לראות את מצבו הנוכחי באופן ריאליסטי יותר. בין השאר, ניתן להשיג זאת על ידי חשיפה הדרגתית ומבוקרת, לסביבה שגרמה לטראומה.

מה הקשר בין אומנויות לחימה לפוסט טראומה?

היחס לאמנויות הלחימה

ספורט ופעילות גופנית בכלל, שמסייעים, בין היתר, לשיפור הכושר, עשויים לסייע לסובלים מ-PTSD. הדבר מתבטא למשל ב

  • שיפור השינה – פעילות גופנית מסייעת לישון, מאחר שהיא מעייפת "בצורה טובה".
  • ביטחון ומוטיבציה – היא עשויה גם לחזק בטחון עצמי ומוטיבציה. זאת, כולל שיפור ההתמודדות האקטיבית, עם מצבים שאינם נעימים או נוחים.
  • שינוי היום יום לטובה – פעילות גופנית קבועה, מוסיפה לחיי היום יום של האדם אלמנט שקל לתפוס כחיובי. זו פעילות מהנה ונעימה, שיש בה למידה מעניינת, השגת הישגים וכדומה.

אמנויות לחימה מוסיפות לכך עוד כמה היבטים מסייעים, תודות ל:

שיפור הנשימה

אומנויות לחימה ובמיוחד טאיצ'י, מקדמות מודעות לדפוסי הנשימה ומשפרות אותם. הסדרת, האטת והעמקת הנשימה, מרגיעות ומסייעות להתמודד עם חרדות ולשחרר מתחים.

שחרור שרירים

אומנויות לחימה ובעיקר אלה שמתוארות כ"רכות" (אך לא רק), מעודדות מצב גוף נינוח, כשגרה. היבט זה חשוב, כהרגל שמעודד רוגע, באמצעות הגוף. האדם ישים לב יותר למתח בגופו, יקלוט שהוא נובע מהנפש וירגיע את עצמו באופן יזום.

מיקוד הכרה חיובי

הסובלים מ-PTSD נמצאים ב"מדיטציה" עזה, על האירוע הטראומטי עצמו! מה שדרוש במקום זאת, הוא מיקוד ההכרה בדברים חיוביים. אימוני אמנויות לחימה מחייבים מיקוד בכאן ובעכשיו. טאיצ'י במיוחד, מתורגל באופן מאוד "מדיטטיבי".

תרגול לבד

אומנויות לחימה יכולות ברובן להיות מתורגלות גם לבד. זה הוא היבט חשוב, שמקל על שילוב הפעילות הזו ממש ביום יום.

תרגול בקבוצה

עם זאת, ישנו גם היבט האימון עם מאמן וקבוצה. הדבר חיוני כמובן בכדי ללמוד, אך גם בכדי לספק מוטיבציה להתמיד. כמו כן, תורמת מאוד האינטראקציה החברתית שבקבוצה. זאת, במיוחד אם היא קבוצה אשר מיועדת במיוחד ספציפית PTSD.

לסיכום

בטיפול ב-PTSD, מומלץ לקחת בחשבון גם את האפשרות המעניינת, של הסתייעות באמנויות לחימה.

נגישות